Sisällön tarjoaa Blogger.

Unelmieni orangerie toteutuu ihan perinteisenä kasvihuoneena

Kuukausi vaihtui ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on kasvihuoneiden esittely/ haaveilu & siemeninventaario, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.


Kuvakaappaus Pinterest


Kasvihuone, viherhuone, ansari vai orangerie 


Meidän pihalla on kasvihuoneen mentävä kolo ja minä olen selannut Pinterestiä ja tehnyt haaveilleni kansioita. Unelmieni kasvihuone olisi tietysti orangerie / ansari - sellainen rustiikkinen, kulahtaneen puunvärinen, rönsyilevä talvipuutarha. Se olisi perustettu pihan puolivarjoisalle puolelle, tiilisokkelille, lattia olisi ladottu tiilistä ja päädyssä olisi, lämpöä varaavista tiilistä muuratun päätyseinän päällä, kolmionmallinen ikkuna. Nämä viherhuonehaaveet totteuttaakseni tulisi ehkä muuttaa Ranskan maaseudulle.


Todellisuudessa se ensimmäinen kasvihuone, jonka tulen pihallemme saamaan, on todennäköisesti tehty vanhasta leikkimökistä tai on muuten vaan pienehkön vajan kokoinen. Talvipuutarhan henkeä voin sinne saada korkeintaan kuuntelemalla Zazia ja siemailemalla shampanjaa. Saattaisin tänä vuonna tyytyä myös puhelinkopin kokoiseen pitkästä tavarasta tehtyyn kasvihuonekaappiin. Siellä saisin ensihätään kasvatettua juuri sen sopivan pienen määrän tomaatteja, basilikaa ja paprikaa. Tämä olisi ehkä hyvä lähtötilanne, mutta tuskin pidempiaikainen ratkaisu. Olen kuullut, että kasvihuonetta rakentaessa harvemmin käy niin, että tulee liian suuri, vaan useimmiten se käy pian liian pieneksi. Onko sulle käynyt niin? 


Kasvihuoneen perustamisessa arvelluttaa tällä hetkellä eniten sen sijoittaminen tontille. Tilaa on sinänsä paljon, koska neliöitä on 2500m2, mutta koko puutarhamme / takapihamme on paitsi tuulinen, myös suorassa paisteessa ison osan päivästä. Puistomaisella etupihalla olisi enemmän puiden varjostamia kohtia ja sinne ei paista iltapäivän kuumin aurinko, mutta matka kastelupisteelle on pidempi. Toki se voisi olla ratkaistavissa sadevesitynnyrein. Ulkona sijaitsevia vedenottopisteitä meillä ei ole. Kylmä vesi tulee sekä taloon, että saunalle. Talon rännit on tullaan uusimaan tänä vuonna ja kasteluveden kerääminen niistä onnistuu tulevaisuudessa hyvin.


Kuvassa rakennukset ja tontti ovat mittakaavassa, mutta kasvillisuus, kuusiaitaa lukuunottamatta, ei ole oikeilla paikoillaan.


Tuulen ja routivan savimaan vuoksi meillä tulee kiinnittää erityishuomiota kasvihuoneen perustuksiin ja jämäkkään runkoon. Jos mulla olisi mahdollisuus nyt valita kasvihuone valmiina suoraan pihaan, ottaisin meille ilomielin kotimaisen Veg&able kasvihuoneen. Ulkomuodon ja kotimaisuuden lisäksi siinä kiinnostaa tuo erikseen mainittu jämäkkyys tuulisillakin paikoilla. Meillä meinaan puhaltaa koko viereisen pellon matkalta avoimesti suoraan pihaan. Tämän ehkä uskaltaisin sijoittaa jopa navetan ja saunan väliin, lavakaulusten läheisyyteen. Siinä tosin voisi olla liian paahteista.


Tällä hetkellä meiltä molemmilta eniten myönteisiä argumentteja saanut kasvihuoneen paikka on talon takaoven puolella - eteläisen kuusiaidan katveessa. Tässä kohtaa talon ja kuusiaidan väli on kapeimmillaan, mutta kasvihuone olisi helpon matkan päässä sekä takaovelta että grilliltä. Sinne voisi hyvin sijoittaa pitkulaisen kasvihuoneen, joka ei ole oleilemiseen tarkoitettu. Tänne tulisi hyvin valoa, muttei porottaisi suoraan. Bonuksena - kasvihuonetta olisi ihana ihailla keittiön ikkunasta.


Jonkinlaista rahan ja ajan kulua on siis luvassa, kun hommiin ryhdytään, mutta varmasti pitkässä juoksussa päästään kokonaisuudessa reilusti plussan puolelle. Jos ei rahan ja ajan kanssa, niin ainakin henkisesti. Mikä on ollut parasta, mitä kasvihuone on sulle antanut? Säästöjä, harrastuksen vai iloa ja onnea?

Siemeninventaario

En tiedä onko kevät ollut oikeasti tavanomaista kylmempi vai onko vain odottavan aika pitkä, mutta sormet syyhyäisi jo kylvöpuuhiin. Kuten maaliskuussa mainitsin, meillä mennään tänäkin vuonna suorakylvöin ja ostotaimin, joten vielä en ole päässyt täyspainoisesti hommiin. Juureksia; porkkanaa, punajuurikkaita, retiisejä ja palsternakkaa kylvin sunnuntaina. Samoin ensimmäiset perunat istutin sekä ämpäreihin kuistille, että harsojen alle pihalle eilen. Kaikki muutkin istukkaat ja siemenet on toki valmiiksi ostettu ja taimet varattu paikalliselta tilalta. Laitoin viime viikolla saunan viereen ja taakse lisää viljelylaatikoita perunoille. Pohjustin ne pahvilla, risuilla ja kuivilla lehdillä. Loput Annabellet itävät keittiön ikkunalaudalla ja pääsevät pian multaan. Tästä se kausi taas alkaa :)


Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.


Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:


Kasvuvyöhyke 1


Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/


Apilan kukka

https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/


Multavarpaan maailma

https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html


Toivola puutarha

https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html


Kasvuvyöhyke 2


Kohti laadukkaampaa elämää

https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html


Urban farming kotitarveviljely

https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html


Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html


Keittiössä, kotona ja puutarhassa

https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/


Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html


Kasvuvyöhyke 3


Tsajut

https://tsajut.fi/?p=4858


Luomulaakso

https://luomulaakso.fi/?p=21188


Harmaa torppa

https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html


Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html


Majalevon pientila

https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Caramellia

https://caramellia.fi/toukokuu-2021/


Metsäläisten elämää

https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html


Torpan tyttö

https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/


Mikä Itä

https://mikaita.fi/?p=755


Rakkautta ja maanantimia

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html


Kasvuvyöhyke 4


Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Korkeala

https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/


Kasvuvyöhyke 5


Puutteela

https://puutteela.com/?p=681


Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/